logo winkelverlichtingspecialist
033 2464182 info@lichtstudiolx.nl
vraagteken lamp

Begrippen

Verlichting is een complex verhaal. Daarbij worden diverse vaktermen gebruikt.
Graag leggen wij de meest gebruikte termen hieronder in het kort uit.

 

Liever de uitgebreide versie?
Open dit document en leer o.a. de betekenis en toepassing van de begrippen.

Led: hoe en wat(t)? Lees en leer meer over ledverlichting

 


Armatuur vs lichtbron:

Het armatuur is de behuizing, de lichtbron is de lamp die het licht uitstraalt.


Watt (W):

Verbruik. Deze term was vroeger leidend, maar inmiddels niet meer. Dit komt omdat door nieuwe lichttechnieken bij dezelfde lichtopbrengst sprake is van een veel lager verbruik t.o.v. bijv. de gloeilamp.


Lumen (Lm):

Lichtopbrengst: dit getal geeft aan hoeveel licht de betreffende lichtbron uitstraalt.


Lux (Lx):

Lichtsterkte: hoeveel licht komt er op een bepaald oppervlakte. Hiervoor hebben diverse instanties ook richtlijnen voor de verschillende ruimtes bepaald. Dit kan ter plekke gemeten worden met een luxmeter.


Kelvin (K):

Kleurtemperatuur: led is al jaren niet meer alleen verkrijgbaar in koel en koud licht. Het aantal Kelvin laat weten welke kleur het licht heeft. Van warm wit (< 2700) tot daglicht (> 6000).


Color Rendering Index (CRI):

Kleurechtheid: met dit gegeven is daglicht op een waarde van 100 gezet. Led kan dit steeds beter evenaren. Voor een goede verlichting wordt een minimumwaarde van 80 gehanteerd.


International Protection Rating (IP):

Deze waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geef inzicht in de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen. Het tweede cijfer is de beschermingsgraad tegen vocht. Hoe hoger het getal, hoe beter beschermd ertegen. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld welke IP-waarde een armatuur minstens moet hebben in bijvoorbeeld een badkamer, waar sprake kan zijn van spatwater.


Fase – rails:

Trackverlichting is erg populair en wordt veel toegepast in winkels. Dit heeft onder andere te maken met gerichtheid en flexibiliteit. Er wordt gebruik gemaakt van rails waar de stroom doorheen gaat. Hiervoor zijn twee verschillende soorten: 1 fase en 3 fase. De 1 fase rails zijn smaller en goedkoper. Echter is een groot voordeel van 3 fase rails dat er drie verschillende circuits mogelijk zijn. Hierdoor is het mogelijk om spots te groeperen en apart aan te sturen.